page contents
Henk L. Visser Collection

Dutchhelmets

De Nederlandse stalen helm 1916-1992


Helmen uit de voormalige Henk L. Visser collectie / Helmets from the former Henk L. Visser collectionDhr. Henk L. Visser.


Overleden op 11 juni 2006, 82 jaar oud.


Dhr. Henk L. Visser was wapenfabrikant en verzamelaar van moderne en antieke wapens. Hij bezat o.a. het jachtgeweer van Hermann Göring en was bevriend met prins Bernhard. Dhr. Henk L. Visser verwierf bovenal wereldfaam met de Henk Visser Collectie, wat bestond uit meer dan duizend 17de en 18de eeuwse wapens van Nederlandse makelij.


Als kind groeide Dhr. Henk L. Visser op in Groningen en kocht hij zijn eerste wapens toen hij 15 was. Tijdens de oorlogsjaren was hij in het verzet actief en werd gearesteerd nadat hij wapens uit een Duitse officiersmess had gestolen. Hierop werd hij ter dood veroordeeld, echter, dankzij familieleden met invloedrijke connecties, werd door Hitler gratie verleend en kwam hij uiteindelijk vrij.

Na de bevrijding begon Dhr. Henk L. Visser wapens te verzamelen die na de bevrijding waren achtergelaten.


Dhr. Henk L. Visser werd directeur verkoop en ontwikkelingde van de Kruithoorn wapenfabriek in Den Bosch en werd de eerste leverancier aan de Duitse Bundeswehr. Ook kreeg hij grote opdrachten van andere NAVO-landen.

Uiteindelijk kreeg hij een baan bij de Zwitserse wapenfabrikant Oerlikon.


Dhr. Henk L. Visser begon zich meer in de vaderlandse geschiedenis, met name in de Gouden Eeuw te verdiepen. Hollandse wapenmakers stonden toen erg hoog in aanzien. Hij liet zijn buitenlandse wapens veilen en zocht eerherstel voor het vaderlandse wapen. Hij kon prachtige, gesigneerde pronkwapens bemachtigen die vorsten en edelen elkaar cadeau hadden gedaan en liet de verzameling Hollandse wapens van het Kremlin en de Hermitage, het tsarenpaleis, op zijn kosten restaureren.


Er zijn vele boeken gepubliceerd over de collectie van Dhr Henk L. Visser.

Bij S.I. Publicaties is het boek 'The Visser Collection (Vol. I, Part IV) Catalogue of Firearms, Swords and Related Objects' van G. de Vries en B.J. Martens nog te bestellen.


Het Duits ministerie van Defensie heeft de verzameling Duitse wapens kunnen verwerven en het Rijksmuseum heeft in 2002 450 wapens kunnen verwerven. Het Legermuseum in Delft heeft de overige 650 wapens kunnen verwerven.


Dutchhelmets heeft in 2015 14 Nederlandse helmen uit de voormalige collectie van Dhr. Henk L. Visser kunnen verwerven. De helmen zijn ondergebracht in de Dutchhelmets collectie en worden zo, als geheel, netjes bewaard voor toekomstige generaties.


Hieronder ziet u een deel van de helmen die in de Dutchhelmets collectie bevinden.Mr. Henk L. Visser.


Een m15 Adrian welke is doorgebruikt door de Burgerwacht.

Deze helm is in het zwart overgeverfd.Een m15 Adrian welke is doorgebruikt door de Amsterdamse Burgerwacht.

Deze helm is in het in het donker groen over zwart overgeverfd en heeft nog de Amsterdamse wapen voorop geschilderd.Een m16A geproduceerd door Hadfields.

Deze helm is na-oorlogs doorgebruikt door, zeer waarschijnlijk, een Bedrijf Zelf Bescherming eenheid. Zwarte kleur is na-oorlogs en de kinriem is een Engelse mkIII model.

Binnenwerk is oorlogs en herplaatst.

Deze helm is zeer waarschijnlijk als filmprop gebruikt, te zien aan de groene kleur aan de buitenzijde.Een m16D geproduceerd door de Artillerie Inrichtingen.

Helm is in mat zwart overgeschilderd en na-oorlogs doorgebruikt.Een m34 van de Koninklijke Marechaussee welke door de Gendarmerie is doorgebruikt tijdens de bezettingsjaren. Helmembleem is afgeslagen en de schaal is 38P gestempeld in de scherm.Een prachtige laate productie m34.

Binnenwerk is van Fa. J. de Valk en er is vaag een rode CM stempel leesbaar.Een prachtige laat productie civiele Stalen helm met scherpe rand. Deze helmen werden ook Halzensnijders genoemd.Een m40C met laat oorlogse binnenwerk.Een m40C zonder binnenwerk.

Binnenzijde is gemerkt wat aangeeft dat deze helm Lucht Bescherming Dienst is gebruikt.Een civiele m40C met laat oorlogse binnenwerk.

Deze helm is door een lid van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten gebruikt en de helm is aan de buitenzijde gemerkt met B 43.Een Belgische m31 in het mat zwart. Deze helm is zeer waarschijnlijk Lucht Bescherming Dienst gebruikt tijdens de bezettingsjaren.Een Belgische m31 in het mat zwart. Deze helm is zeer waarschijnlijk Lucht Bescherming Dienst gebruikt tijdens de bezettingsjaren.

Binnenwerk is van Xavier Buisset.


Dutchhelmets gebruikt cookies van derde partijen om bij te houden hoe u onze website gebruikt. Dit helpt om beter te begrijpen hoe bezoekers onze site kunnen vinden en gebruiken en stelt Dutchhelmets in staat om de site te verbeteren en om betere campagnes op te zetten. Dutchhelmets uses third party cookies to track how you use the website. This helps us better understand how visitors can find and use our site and allows us to run better campaigns.

Accept