page contents
Hevea model 128
De Nederlandse stalen helm 1916-1992


Hevea model 128Gasmasker Hevea-Electro Model 128 met gasfilterbus, gebruiksaanwijzing, glazenzalf en draagbus, 1938.


Het volgelaatsmasker van rubber is gemerkt met het fabrieksmerk HEVEA HOLLAND, maar de leverancier/verkoper is N.V. Electro zuur- en waterstoffabriek, Amsterdam-Noord.

Het gasmasker is een zogenoemd spinmasker met vijf elastische hoofdbanden. Het masker is niet gemerkt met een maataanduiding of keurmerk. Opmerkelijk is dat het gasmasker geen afzonderlijk uitademventiel heeft. De ijzeren gasfilterbus is voorzien van een merkplaatje (plakplaatje) met het opschrift 'N.V. Electro Amsterdam Holland Patented in most countries' en de inktstempels 'niet tegen koolmonoxyde' en 'Nederl. Octrooi No. 21.30'.


Bij het gasmasker in de draagbus zijn een doosje Hevea Anti-dimming glazenzalf, met daarin een zinken tube met zalf, opgeborgen en de gebruiksaanwijzing voor het gasmasker uit februari 1938.

De groene blikken draagbus met stoffen draagriem is voorzien van een plakplaat met de afbeelding van een gasmasker en de tekst 'universal gasmask canister N.V. Electro Amsterdam Holland Patented in most countries'.


Hoewel het gasmasker en de gasfilterbus niet zijn gemerkt met de gebruikelijke Rijkskeurmerken, was het gasmasker bestemd voor de Luchtbeschermingsdiensten, burgers en brandweerlieden.