page contents
Model E
De Nederlandse stalen helm 1916-1992


Model EDe gasmasker model E is van Britse fabrikaat (Small-Box Respirator) en werd in 1918 in Nederland ingevoerd. Na invoering van de model F in 1926, werd de model E enkel nog als oefenmasker gebruikt.


De model E werd ingevoerd in 6 verschillende maten,van 0 t/m 5. Maat 0 was de kleinste maat en maat 5 de grootste. De hier afgebeelde exemplaar is een maat 4, te zien aan de zwarte maatstempel aan de buitenzijde van de gelaatsstuk. De bandelsamenstel was niet verstelbaar, waardoor veiligheidsspelden gebruikt moesten worden om deze te verstellen op het hoofd.


Na invoering van de gasmasker model F werd de slang verlengd met een Nederlandse slang waarop een koppelstuk was geplaatst om een gasfilterbus te plaatsen van het type F en later ook van de model G, die eenzelfde type koppelstuk had.


De draagtas was ook van Britse fabrikaat en voorzien van Britse afnamestempels, fabrieksstempels, Broad Arrow, de letter E en een maatstempel onder de klep van de gelaatsstuk. In de tas bevond zich ook een koperen onderhoudsbusje.


Voor een voorbeeld van een ander model E gasmasker met bijbehorende tas, verwijs ik u graag naar de website van:

'Het Nederlandsche Leger 1939-1940'