page contents
Baretten / Berets
De Nederlandse stalen helm 1916-1992


Baretten / Berets


Hoornse slag, Limburgse Jagers


Een vroege 4-delig Khaki-mêlé baret met het embleem van het Infanterie Regiment Limburgse Jagers (RLJ). De baretgesp (baretembleem) is een zogenaamde "Hoornse slag" variant.Begeer, Limburgse Jagers


Een 1-delige Khaki-mêlé baret met embleem van het Infanterie Regiment Limburgse Jagers (RLJ). De baretgesp (baretembleem) is een vroege exemplaar van Begeer.
Een négre bruin baret met embleem van het Infanterie Regiment Chassé.
Een petrol kleurige baret met embleem van het Infanterie Regiment Oranje Gelderland.

De petrol kleurige baretten zijn maar kort in gebruik geweest. De kleur leek erg veel op de kleur van de baretten die door hte Korps Commando Troepen wordt gebruikt en hierdoor ontstond veel weerstand tegen de nieuwe petrol kleur.
Een zwarte baret met embleem van het Cavarerie Regiment Huzaren Prins Alexander (RHPA).
Een maroon rode baret van het Luchtmobiele Brigade.

Het betreft een van de eerste uitgereikte 'Rode' baretten aan het begin van de jaren '90 van de vorige eeuw. De binnenvoering is verwijderd.

Deze baret heeft een vroege embleem van het Infanterie Regiment Stoottroepen Prins Bernhard (RSPB), door de voormalige drager zelf toegevoegd.
Een VN blauw baret welke werd gebruikt tijdens de UNIFIL uitzendingen in LIbanon, eind jaren '70 tot medio jaren '80 van de vorige eeuw.

Een correcte UNIFIL baret kunt u herkennen aan de grijze binnenzijde en J.P. Gaunt gemerkte embleem.
Een VN blauw baret gebruikt door een lid van C-Cie, 42 BLJ tijdens zijn opwerkperiode voor de UNPROFOR Dutchbat 4 (1995) missie in Bosnië. Door de val van Sebrenica, zijn de B-Cie en C-Cie van 42 BLJ niet onder UNPROFOR op uitzending gegaan.