page contents
Commerciële aanmaak / Reproductie

Dutchhelmets

De Nederlandse stalen helm 1916-1992


Commerciële aanmaak


Onder commercieel aanmaak wordt bedoeld emblemen die zijn nagemaakt op voorbeeld van originele exemplaren. Commercieel aanmaak wordt ook wel als reproductie (repro) aangeduid.


Een commercieel aanmaak is niet per definitie een 'nep' of 'vals' embleem. Veteranen en militairen die gerechtigd zijn om bepaalde emblemen te dragen, zijn vrij om te bepalen waar hij/zij zijn (vervangende) embleem aanschaft.

Zo gebeurde (en gebeurt nog steeds) dat niet door de dienst verstrekte emblemen, commercieel aanmaak dus, gedragen werden (en worden) door veteranen en actief dienende militairen.


Jammer genoeg worden ook reproducties soms dusdanig goed gemaakt waardoor deze bijna niet van de originelen te onderscheinden zijn. Op zich geen probleem mits verantwoord ermee wordt omgegaan. Het wordt pas vervelend wanneer deze moedwillig als origineel worden aangeboden.


Commerciële aanmaak zijn een verzamelrichting op zich en zijn verzamel waardig. Dutchhelmets.nl heeft een aantal in de collectie om als voorbeeld te dienen, maar vooral om ervan te leren.


Schoudertitels, commerciële aanmaak.Mouwemblemen, commerciële aanmaak.Parawings, commerciële aanmaak


In de jaren '70 en '80 werden een groot aantal wings op 'Indische' voorbeeld vervaardigd. Deze zijn bekend als de zogenaamde ‘van Gelder reproducties'.

De 'van Gelder' parawings zijn van goede kwaliteit borduurwerk en komen zowel voor op zwart ondergrond alsook op een (te lichte) bruine ondergrond. Ze zijn makkelijk te herkennen aan de zwarte papier (met een paarse gloed) die aan de achterzijde is geplakt. Deze worden ook weleens verwijderd om herkenning te bemoeilijken. 'van Gelder' emblemen zijn erg stijf in vergelijk met originelen en lichten de witte delen op onder een UV lamp.