page contents
Para brevetten / Parawings

Dutchhelmets

De Nederlandse stalen helm 1916-1992


Para brevetten van de Nederlandse Krijgsmacht

Para wings used by the Dutch Armed ForcesBritse parawings


Britse parawings werden vanaf 1942 gedragen door personeel van No. 2 Dutch Troop, Nederlandse SOE personeel, 1st Fighting Unit (afdeling Parachutisten, Prinses Irene Brigade) en in Nederlands-Indie door opgeleide parachutisten.


Naast de Britse parawings, werden in Nederlands-Indie ook parawings gedragen van Indiaas en Australische makelij.


In 1951 vervangen door Nederlandse model parawings.Parawing met krans (actiesprong), Nederlandse aanmaak.


Vastgesteld in 1951. Dit was de Parawing A (met balk) waarbij een krans was toegevoegd. Werd gedragen door voormalige leden v/d Speciale Troepen die in Nederlands-Indië een operationele sprong hebben gemaakt.


Ondanks dat deze parawing werd ingevoerd met balk, zijn er variaties bekend met een bol of ster ipv de balk. Dit heeft zeer waarschijnlijk te maken met het feit dat vele wings in opdracht van de dragers door kleermakers werden vervaardigd, waardoor variaties ontstonden.


In 1969 werd de balk officieel vervangen door een ster.Parawing (brevet A).

Operationeel parachutist.


Vastgesteld in 1951, gewijzigd in 1969.

In 1951 werd de parawing brevet A met balk officieel vastgesteld voor degenen die de paraopleiding had doorlopen. In 1969 werd de balk vervangen voor een ster.Halve parawing (brevet B).


Vastgesteld in 1963, vervallen in 1969.Parawing met ster (brevet A).

Automatische opening ronde koepel,

operationeel parachutist.


Vastgesteld in 1969.

Een op het Engelse model gebaseerde parawing bestaande uit een parachute met vleugels en eronder een vijfpuntige Ster.

Per 1986 kwamen er emblemen in wit/blauw/goud geborduurd voor de trui en in zwart geborduurd voor het gevechtstenue.


Voor brevet A moeten 8 sprongen gemaakt worden met een automatische opening, de zogenaamde static-line. De laatste drie sprongen zijn met uitrusting en wapen. De achtste sprong is tevens een nachtsprong.Parawing met balk (brevet B).

Automatische opening ronde koepel.


Vastgesteld in 1969.

Een op het Engelse model gebaseerde parawing bestaande uit een parachute met vleugels en eronder een vertikale balk.

Per 1986 kwamen er emblemen in wit/blauw geborduurd voor de trui en in zwart geborduurd voor het gevechtstenue.

Na de invoering van het nieuwe gecamoufleerde gevechtstenue M93, kwam een onofficieel variant op de markt. Deze was zwart geborduurd op een rechthoekige pad van

camouflagestof en moest door de dragers zelf worden aangeschaft.


Voor de brevet B moeten 5 sprongen gemaakt worden met een automatische opening, de zogenaamde static-line.Para-instructeur brevet


Degenen die de opleiding tot militair dispatcher (para-instructeur) met goed gevolg hebben voltooid, zijn gerechtigd tot het dragen van de instructeurs brevet. De dispatcher brevet kenmerkt de zeer hoge niveau van de opleiding. De opleiding is niet alleen streng en loodzware, maar ook zeer professioneel die de dispatchers tot AO (automatisch opening / static line) en VV (vrije val) instructeur opleidt.Buitenlandse parawings gedragen door Nederlandse militairen.


Commerciële aanmaak


Hieronder ziet u enkele parawings die commercieel zijn aangemaakt. Onder commercieel aanmaak wordt bedoeld emblemen die zijn nagemaakt op voorbeeld van originele exemplaren. Commercieel aanmaak wordt ook wel als reproductie aangeduid.


Een commercieel aanmaak is niet per definitie een 'nep' of 'vals' embleem. Veteranen en militairen die gerechtigd zijn om een parawing te dragen, zijn vrij om te bepalen waar hij/zij zijn (vervangende) parawing aanschaft.

Zo gebeurde (en gebeurt nog steeds!) dat niet door de dienst verstrekte parawings, commercieel aanmaak dus, gedragen werden (en worden) door veteranen en actief dienende militairen.


Jammer genoeg worden ook reproducties soms dusdanig goed gemaakt waardoor deze bijna niet van de originelen te onderscheinden zijn. Op zich geen probleem mits verantwoord ermee wordt omgegaan. Het wordt pas vervelend wanneer deze moedwillig als origineel worden aangeboden.


In de jaren '70 en '80 werden een groot aantal wings op 'Indische' voorbeeld vervaardigd.

Deze zijn bekend als de zogenaamde ‘van Gelder reproducties'.

De 'van Gelder' parawings zijn van goede kwaliteit borduurwerk en komen zowel voor op zwart ondergrond alsook op een (te lichte) bruine ondergrond.

'Van Gelder' parawings zijn makkelijk te herkennen aan de zwarte papier (met een paarse gloed) die aan de achterzijde is geplakt. Deze worden ook weleens verwijderd om herkenning te bemoeilijken.

Ook zijn de emblemen zijn erg stijf in vergelijk met originelen en lichten de witte delen op onder een UV lamp.


Commerciële aanmaak zijn een verzamelrichting op zich en worden door enkele verzamelaars actief verzameld. Dutchhelmets.nl heeft een aantal in de collectie om als voorbeeld te dienen, maar vooral om ervan te leren.