Para brevetten / Parawings

Dutchhelmets.nl is lid en houder van het Keurmerk Online-Musea.nl.

 

Dutchhelmets.nl is member of and has the Online-Musea.nl certificate.

 

Britse parawings

 

Britse parawings werden vanaf 1942 gedragen door personeel van No. 2 Dutch Troop, Nederlandse SOE personeel, 1st Fighting Unit (afdeling Parachutisten, Prinses Irene Brigade) en in Nederlands-Indie door opgeleide parachutisten.

 

Naast de Britse parawings, werden in Nederlands-Indie ook parawings gedragen van Indiaas en Australische makelij.

 

In 1951 vervangen voor Nederlandse model parawings.

 

 

Para brevetten van de Nederlandse Krijgsmacht

Para wings used by the Dutch Armed Forces

 

 

Parawing actiesprong, Nederlandse aanmaak

 

Ingesteld in 1951 en vervallen in 1969.

Werd gedragen door voormalige leden v/d Speciale Troepen die in Nederlands-Indië een operationele sprong hebben gemaakt.

De vroege modellen uit de beginjaren '50 hadden een licht-bruine ondergrond en staan onder verzamelaars als Chaam modellen bekend, omdat militairen van de Speciale Troepen die uit Nederlands-Indie terugkeerden in Chaam werden gelegerd. Deze emblemen dienden om verloren exemplaren te vervangen.

 

 

Brevet B, automatische opening ronde koepel

 

Ingesteld in 1951.

Voor de brevet B moeten 5 sprongen gemaakt worden met een automatische opening, de zogenaamde static-line.

 

 

Brevet A, automatische opening ronde koepel

operationeel parachutist

 

Ingesteld in 1951.

Voor brevet A moeten 8 sprongen gemaakt worden met een automatische opening, de zogenaamde static-line. De laatste drie sprongen zijn met uitrusting en wapen. De achtste sprong is tevens een nachtsprong.

 

 

Brevet C, vrije val

 

Basisopleiding voor de individuele vrije val parachutist met uitrusting.

Voor het basisopleiding vrije val brevet moeten minimaal 20 sprongen gemaakt worden. Drie sprongen daarvan vinden plaats met uitrusting en wapen en worden twee nachtsprongen gemaakt, waarvan één met uitrusting en wapen. De vrije val sprongen worden gemaakt tot een maximumhoogte van ± 4 kilometer.

Alle commando’s volgen de opleiding tot operationeel parachutist vrije val tijdens de Voortgezette Commando Opleiding.

 

 

Brevet D, vrije val, HAHO/HALO Oxygen

 

HAHO/HALO staat voor High Altitude High Opening/High Altitude Low Opening. Voor het behalen van het brevet D wordt met behulp van zuurstof gesprongen van grote hoogte. Het behalen van Brevet D is voorbehouden aan leden van de Defensie Para School en leden van enkele Commando ploegen die gespecialiseerd zijn op de HALO/HAHO inzetmethode. Het aantal sprongen is afhankelijk van de individuele vorderingen.

 

 

Para-instructeur brevet

 

Degenen die de opleiding tot militair dispatcher (para-instructeur) met goed gevolg hebben voltooid, zijn gerechtigd tot het dragen van de instructeurs brevet. De dispatcher brevet kenmerkt de zeer hoge niveau van de opleiding. De opleiding is niet alleen streng en loodzware, maar ook zeer professioneel die de dispatchers tot AO (automatisch opening / static line) en VV (vrije val) instructeur opleidt.