Your SEO optimized title page contents
Verblifa mkII
De Nederlandse stalen helm 1916-1992


De naoorlogse mkII helm van Verblifa / The post-war Verblifa mkII helmet

Verblifa mkII helm helmet Dutch


De naoorlogse Verblifa mkII zijn geproduceerd vanaf eind 1955 tot halverwege 1956 voor de Bescherming Bevolking. Voor meer voorbeelden van Verblifa mkII helmen gebruikt door de Bescherming Bevolking, zie de sub-pagina Bescherming Bevolking onder LBD, BB en BZB.


Alle mkII's geproduceerd door Verblifa zijn gestempeld aan de voorzijde, binnenkant van de helmrand.

Helmen geproduceerd in 1955 hebben de cijfers 55 in de stempel en helmen uit 1956 de cijfers 56. Op alle stempels zijn ook de letters VB (verblifa) te zien en een productiecode bestaande uit drie letters.

De helmen werden voorzien van een in Nederland geproduceerd binnenwerk die gelijk was aan de Engelse binnenwerken uit de Tweede Wereldoorlog. De Nederlandse binnenwerken hebben een bruine frame en een hoofdsteun van zwarte gladde stof. Op de frame werd met zwart of wit inkt de maat aangegeven.

De kinriembeugels en kinriem zijn van hetzelfde model die geplaatst werden op de Troepenhelm (m53) en de helm werd in een grijs-bruine kleur door Verblifa geleverd.


Er was ook een frame beschikbaar waarop een beschermende lederen nekflap was bevestigd. Deze frame kon tussen de helmschaal en binnenwerk worden geplaatst.