Your SEO optimized title page contents
M15
De Nederlandse stalen helm 1916-1992


Casque Adrian (m15)


Nederlandse m15 Adrian helm / Dutch m15 Adrian helmet


De Casque Adrian (m15) zoals deze was geintroduceerd bij de Nederlandse Krijgsmacht in februari 1916. De hierboven afgebeelde exemplaar is een in de maat A.

Typisch voor de Nederlandse Adrian is het ontbreken van de sleuven voorop. Normalieter zijn deze aanwezig om een embleem te kunnen bevestigen wat niet gebeurde bij de Nederlandse helmen.


Ondanks dat de helm na beproeving niet goed werd bevonden, werd er toch besloten om 10.000 stuks aan te kopen doordat de eigen Nederlandse productie van helmen niet op gang kwam. Tijdens het testen van de Casque Adrian bleek dat bij schietproeven de helm op 6 pas afstand op sommige plekken werd doorboord door revolver kogels. Met name de kam en aangezette rand waren erg kwetsbaar. Ook deukte de Casque Adrian erg veel in tijdens slagproeven met de klewang. Hierdoor is de Adrian helm niet lang bij de Krijgsmacht in gebruik geweest. Uiteindelijk zijn de helmen naar andere overheids instanties gegaan. Denk hierbij aan Politie, Burgerwachten e.d.The Casque Adrian (m15) as it was introduced in to the Netherlands Armed Forces in February 1916. The helmet shown above is a size A.

Dutch Adrian helmets lack the slots at the front where usually an insignia is placed.


Een Nederlandse Casque Adrian in de maat B.A Dutch Casque Adrian in the size B.