page contents
Helmovertrekken B826 en m95 helmen / Helmetcovers B826 and m95 helmets
De Nederlandse stalen helm 1916-1992


Helmovertrekken voor de B826 en m95 helmen

Helmet covers for the B826 and m95 helmets


De proefmodel Woodland helmovertrek wordt vaak ten onrechte aangemerkt als de eerste model m95 helmovertrek wat dus niet het geval is. Deze helmovertrekken zijn Woodland helmovertreken die gebruikt zijn tijdens veldbeproevingen van de composithelmen, begin jaren '90. Deze helmovertrekken hebben als basis de m92 Woodland helmovertrek, zijn boven de tongen afgesneden en voorzien van een elastiek welke is ingenaaid.


Het is mij onbekend wie deze helmovertrekken heeft geproduceerd. De aanname die ik maak, is dat deze helm overtrekken van een fabrikant afkomen en dat er verschillende variaties zijn in gebruikte stof. De meeste overtrekken zijn van grof geweven stof (100% katoen) wat opvallend is. Er zijn ook overtrekken bekend waarvan deze bestaan uit een combinatie van zowel grof geweven stof (100% katoen) en gladde stof (50% katoen/50% polyester).

Tot heden heb ik geen enkele hoes gezien met een label.


Een ander interessante waarneming is dat deze type helmhoes 14 camouflage sleuven heeft net als de standaard m92 Woodland hoes. Echter, in tegenstelling tot de m92 Woodland hoes zijn de 2 delen met 4 sleuven naast elkaar genaaid in plaats van tegenover elkaar. Dit doet mij vermoeden dat het afgekeurde m92 Woodland hoezen kunnen zijn en aangepast voor de composiethelmen. Deze hoezen (met tongen ipv elastiek) zouden namelijk niet geschikt zijn om te gebruiken op de m53 helm.

Bij de hier getoonde exemplaar kunt u zien dat de 2 voorste delen een extra 4de sleuf hebben onderaan.


Wat ook opvalt is dat de sleuven bestemd voor camouflage aan de binnenzijde zijn voorzien van extra stukken stof om de sleuven te versterken. Dit heb ik nog niet gezien bij de m92 hoezen. Mogelijk zijn deze hoezen dan ook van een latere productiedatum die aangepast zijn.


In 1996 werd een nieuwe type helmovertrek geintroduceerd voor de nieuw ingevoerde composiete Gevechtshelm m95.


Dit nieuw model helmovertrek werd versneld ingevoerd om de militairen op missie snel van een fatsoenlijke helmovertrek te voorzien. Tijdens de IFOR-1 missie werd op kleine schaal deze eerste model helmovertrek uitgereikt aan de eenheden die voor de uitzending waren uitgerust met B826 helmen. Deze helmovertrek verving hiermee de m53 woodland helmovertrek (al dan niet aangepast) die tot dan als tijdelijke oplossing werd gebruikt door de IFOR-1 eenheden.


Deze versie van de helmovertrek werd vrij snel vervangen door de defenitieve model bestemd voor de m95 helm.


De hierboven afgebeelde foto werd genomen van IFOR-1 militairen tijdens hun uitzending naar Bosnië in 1996. De 2de persoon van links en 1ste persoon van rechts dragen B826 helmen met het eerste model helmovertrek voor de m95.


Militairen van IFOR-2 (mechbat) waren uitgerust met de m95 helm en voorzien van de eerste model m95 helmovertrek. Uiteindelijk was de definietive uitvoering van de helmovertrek voor de m95 helm ingevoerd tegen het einde van 1996 en waren de militairen die met SFOR-1 inroteerden uitgerust met het definitieve model helmovertrek.