page contents
M95
De Nederlandse stalen helm 1916-1992


De composiet Gevechtshelm (m95) / The Combat Helmet, Composite (m95)De composiet Gevechtshelm, ook wel m95 genoemd, werd ingevoerd in 1996 en is geproduceerd door INDYCO.De Nederlandse m95 heeft een typische veiligheidssluiting aan de rechterzijde van de kinriem.


Deze veiligheidssluiting werd overgenomen van het model wat ook gebruikt werd op de troepenhelm m53.

De veiligheidssluiting dient ervoor dat de kinriem losspringt zodra er spanning op wordt gebracht. Hierdoor is de kans op verstikking van de drager zeer klein.De kinriem van de para helmen hebben een vergrendeling op de veiligheidssluiting. Deze zorgt ervoor dat de veiligheidssluiting niet openspringt tijdens het parachutespringen.


Het Korps Mariniers was de eerste Defensie eenheid die de m95 met vergrendeling invoerde. Later werd deze ook ingevoerd bij de para compangnieën van de Luchtmobiele Brigade. Als tussen oplossing werd bij de Luchtmobiele Brigade de veiligheidssluiting vastgezet door middel van een bout en moer.


De hierboven afgebeelde helm met vergrendeling is gebruikt door lid van het Korps Mariniers.Afghanistan, Battle Group-4 (zomer).Afghanistan, Battle Group-5 (winter).