page contents
M53
De Nederlandse stalen helm 1916-1992


M53 Troepenhelm / Troops Helmet


De m53 Troepenhelm werd geintroduceerd bij de Nederlandse Krijgsmacht in 1953 en bleef in gebruikt tot medio jaren '90 van de vorige eeuw, totdat deze werd vervangen door de m95 Gevechtshelm.


De m53 Troepenhelm was een 2-delige helm naar voorbeeld van de Amerikaanse helm M1. Acht verschillende fabrikanten hebben de binnenhelmen geleverd aan de Nederlandse Krijgsmacht en vier fabrikanten de buitenhelmen. De meeste binnenhelmen zijn door Schuberth geleverd en de meeste buitenhelmen door Linnemann-Schnetzer.


Voor wat betreft de binnenhelmen, zijn zowel de de laminaat alsook de plastic varianten in gebruik geweest. Van de plastic variant zijn twee verschillende modellen in gebruik geweest, namelijk de vroeg model met ventilator aan de voorzijde en de laat model zonder ventilator aan de voorzijde.


The m53 Troops Helmet was introducted within the Netherlands Armed Forces in 1953 and was used until the mid 90-ies, after it was replaced by the m95 Combat Helmet.


The m53 was a copy the US m1 helmet. The inner-helmets (or liner) was delivered to the Netherlands Armed Forces by eight different producers and four producers deliverd steel shells. Most inner-helmets wer deliverd by Schuberth and most steel shells by Linnemann-Schnetzer.