page contents
Commerciële aanmaak / Reproductie

Dutchhelmets

De Nederlandse stalen helm 1916-1992


Commerciële aanmaak en reproducties


Onder commercieel aanmaak wordt bedoeld emblemen die zijn gemaakt welke nooit zijn gedragen of in opdracht van defensie zijn geproduceerd. Het zijn vaak emblemen bedacht om verkocht te worden als herinneringsemblemen e.d., of gewoon omdat iemand ze mooi vindt. Deze emblemen worden ook wel fantasie-emblemen  genoemd. Officiele proefmodellen, afgekeurde emblemen en emblemen gemaakt/ontworpen door eenheden zelf vallen niet onder commercieel aanmaak.


Onder reproductie (repro) wordt bedoeld emblemen die zijn nagemaakt op voorbeeld van originele exemplaren. Een repro is niet per definitie een 'nep' of 'vals' embleem. Veteranen en militairen die gerechtigd zijn om bepaalde emblemen te dragen, zijn vrij om te bepalen waar hij/zij zijn (vervangende) embleem aanschaft.

Zo gebeurde (en gebeurt nog steeds) dat niet door de dienst verstrekte emblemen, gedragen werden (en worden) door veteranen en actief dienende militairen.


Jammer genoeg worden ook reproducties soms bewust dusdanig goed gemaakt waardoor deze bijna niet van de originelen te onderscheinden zijn. Op zich geen probleem mits verantwoord ermee wordt omgegaan. Het wordt pas vervelend wanneer deze moedwillig als origineel worden aangeboden.


Commerciële aanmaak en reproductie emblemen zijn een verzamelrichting op zich en verzamelwaardig. Dutchhelmets.nl heeft een aantal in de collectie om als voorbeeld te dienen, maar vooral om ervan te leren.


SchoudertitelsMouwemblemen, commerciële aanmaakParawings


In de jaren '70 en '80 werden een groot aantal wings op 'Indische' voorbeeld vervaardigd. Deze zijn bekend als de zogenaamde ‘van Gelder reproducties'.

De 'van Gelder' parawings zijn van goede kwaliteit borduurwerk en komen zowel voor op zwart ondergrond alsook op een (te lichte) bruine ondergrond. Ze zijn makkelijk te herkennen aan de zwarte papier (met een paarse gloed) die aan de achterzijde is geplakt. Deze worden ook weleens verwijderd om herkenning te bemoeilijken. 'van Gelder' emblemen zijn erg stijf in vergelijk met originelen en lichten de witte delen op onder een UV lamp.


Dutchhelmets gebruikt cookies van derde partijen om bij te houden hoe u onze website gebruikt. Dit helpt om beter te begrijpen hoe bezoekers onze site kunnen vinden en gebruiken en stelt Dutchhelmets in staat om de site te verbeteren en om betere campagnes op te zetten. Dutchhelmets uses third party cookies to track how you use the website. This helps us better understand how visitors can find and use our site and allows us to run better campaigns.

Accept