page contents
Koninklijke Marine / Korps Mariniers

Dutchhelmets

De Nederlandse stalen helm 1916-1992


Emblemen van de Koninklijke Marine en Korps Mariniers


Nagenoeg alle hieronder getoonde emblemen zijn absoluut origineel. Van enkele emblemen heb ik mijn twijfels en heb ik dit als onderschrift bij de betreffende emblemen toegevoegd. Alle informatie om te kunnen vaststellen of deze origineel zijn of niet wordt erg gewardeerd.

Mocht u twijfels hebben bij andere emblemen, dan vermeen ik dit graag met de reden waarom.


Korpsonderscheidingstekenen worden ook wel schoudertitel, naamlint, naambandje of straatnaam genoemd.


Vwb de nummering van de korpsonderscheidingstekenen, hanteert dutchhelmets de nummering zoals vermeld in het boekwerk 'Naambandjes Nederland' van Samenwerkende Militariaverzamelaars (SMV) uit 1982.

Let op, niet alle schoudertitels zijn vermeld in het boekwerk, zeker de recent weer ingevoerde korpsonderscheidingstekenen.


Emblemen waarvan ik zeker weet dat deze commercieel aanmaak of reproductie zijn, worden geplaatst op de pagina Commerciële aanmaak/Reproductie.


Mouwembleem met het Korpsembleem van het Korps Mariniers.


Vanaf 1941 werd door de Mariniers, welke ingedeeld waren bij het Prinses Irene Brigade in Engeland, een eigen mouwembleem gedragen om zich zo te kunnen onderscheiden van hun Landmacht collegas. Dit waren geborduurde exemplaren van Engelse makelij. De emblemen waren zwart van kleur met erin het Korpswapen in goud/geel. Boven de kroon was het woord 'KORPS' te lezen en onder het Korpswapen het woord 'MARINIERS', beiden in het rood.

Na de bevrijding van zuid Nederland in 1944, werden voor de Mariniers mouwemblemen op Nederlandse bodem geproduceerd. Deze waren van hetzelfde model als de Engelse geproduceerde emblemen en werden zowel met de handgeborduurd alsook geweven. De geweven exemplaren zijn van katoen of een combinatie van katoen en zijdegaren.


In 1947 wordt het ontwerp iets gewijzigd. Onder het Korpswapen wordt een banderol geplaatst met erin de spreuk QUA PATET ORBIS (zo wijd de wereld strekt) en boven de kroon komt nu de aanduiding 'KORPS MARINIERS' als geheel. 


In de jaren '60 wijzigd het Korpswapen opnieuw. De kroon wordt iets aangepast en krijgt een spitsere vorm, ook wel nieuwe kroon genoemd. Vanaf 1980 worden de emblemen volledig in zijdegaren geweven en zijn de emblemen kleiner van formaat.


Ondanks de eenduidigheid in ontwerp, zijn er toch vele kleine verschillen onderling te herkennen. Deze onderlinge verschillen zitten vaak in de kleur van de gebruikte garen, grote van het Korpswapen en in de details. Ze zijn dan ook niet altijd even makkelijk te herkennen. Hieronder ziet u enkele emblemen die allemaal verschillend van elkaar zijn. Neem gerust de tijd om de onderlinge verschillen te herkennen.


Metalen Korpsemblemen van het Korps Mariniers.

Vanwege de grote en vorm, kreeg dit embleem de bijnaam 'Torretje' die tot de dag van vandaag nog wordt gebruikt.


De eerste Torretjes (1e model) werden vanaf eind 1943/begin 1944 vervaardigd tbv de Mariniersbrigade die op Camp Lejune (USA) werden opgeleid. De embleem werd gedragen op de veldmuts, ter vervanging van de onklare anker, en op de revers van het Amerikaanse model Daags Tenue.

Ze werden in Ameriika geproduceerd en waren gemaakt van brons. De eerste aanmaak kenwerkt zich doordat deze plat is en er geen banderol aanwezig is.  Aan de achterzijde is een pen met schroefdraad gesoldeerd waarop een bevestigingsmoer wordt gedraaid. Direct achter de kroon is een pen gesoldeerd. 

Vanaf 1947 werden de Torretjes in Nederland geproduceerd (2e model). Net als bij de mouwembleem, werd een banderol toegevoegd met de inscriptie 'Qua Patet Orbis'onder het embleem. Aan de achterzijde was een strip gesoldeerd met 2 oogjes waar een splitpen doorheen werd gestoken. Het embleem was verder net als de1e model vrij plat en had een rolde kroon.

Vanaf medio/eind jaren '70 (vermoedelijk) werd werd het embleem verbeterd (3e model). Dit gebeurde waarschijnlijk rond de tijd dat het nieuwe open blauwe tenue, ook wel Barathea genoemd, werd ingevoerd in 1976. De 3e model Korpsemblemen zijn te herkennen doordat de emblemen bol zijn met een spitse kroon bovenop. Aan de achterzijde is een pen aangebracht met schroefdraad en achter de kroon is een pen geplaatst. De vroeg geproduceerde exemplaren hebben een korte pen die in het stof werd gestoken. De later aangemaakte exemplaren hebben een lange pen die door het stof wordt gestoken waarna een drukknoop overheen wordt geschoven.


Dutchhelmets gebruikt cookies van derde partijen om bij te houden hoe u onze website gebruikt. Dit helpt om beter te begrijpen hoe bezoekers onze site kunnen vinden en gebruiken en stelt Dutchhelmets in staat om de site te verbeteren en om betere campagnes op te zetten. Dutchhelmets uses third party cookies to track how you use the website. This helps us better understand how visitors can find and use our site and allows us to run better campaigns.

Accept