page contents
Henk L. Visser Collectie


Helmen uit de voormalige Henk L. Visser collectieDhr. Henk L. Visser.


Overleden op 11 juni 2006, 82 jaar oud.


Dhr. Henk L. Visser was wapenfabrikant en verzamelaar van moderne en antieke wapens. Hij bezat o.a. het jachtgeweer van Hermann Göring en was bevriend met prins Bernhard. Dhr. Henk L. Visser verwierf bovenal wereldfaam met de Henk Visser Collectie, wat bestond uit meer dan duizend 17de en 18de eeuwse wapens van Nederlandse makelij.


Als kind groeide Dhr. Henk L. Visser op in Groningen en kocht hij zijn eerste wapens toen hij 15 was. Tijdens de oorlogsjaren was hij in het verzet actief en werd gearesteerd nadat hij wapens uit een Duitse officiersmess had gestolen. Hierop werd hij ter dood veroordeeld, echter, dankzij familieleden met invloedrijke connecties, werd door Hitler gratie verleend en kwam hij uiteindelijk vrij.

Na de bevrijding begon Dhr. Henk L. Visser wapens te verzamelen die na de bevrijding waren achtergelaten.


Dhr. Henk L. Visser werd directeur verkoop en ontwikkelingde van de Kruithoorn wapenfabriek in Den Bosch en werd de eerste leverancier aan de Duitse Bundeswehr. Ook kreeg hij grote opdrachten van andere NAVO-landen.

Uiteindelijk kreeg hij een baan bij de Zwitserse wapenfabrikant Oerlikon.


Dhr. Henk L. Visser begon zich meer in de vaderlandse geschiedenis, met name in de Gouden Eeuw te verdiepen. Hollandse wapenmakers stonden toen erg hoog in aanzien. Hij liet zijn buitenlandse wapens veilen en zocht eerherstel voor het vaderlandse wapen. Hij kon prachtige, gesigneerde pronkwapens bemachtigen die vorsten en edelen elkaar cadeau hadden gedaan en liet de verzameling Hollandse wapens van het Kremlin en de Hermitage, het tsarenpaleis, op zijn kosten restaureren.


Er zijn vele boeken gepubliceerd over de collectie van Dhr Henk L. Visser.

Bij S.I. Publicaties is het boek 'The Visser Collection (Vol. I, Part IV) Catalogue of Firearms, Swords and Related Objects' van G. de Vries en B.J. Martens nog te bestellen.


Het Duits ministerie van Defensie heeft de verzameling Duitse wapens kunnen verwerven en het Rijksmuseum heeft in 2002 450 wapens kunnen verwerven. Het Legermuseum in Delft heeft de overige 650 wapens kunnen verwerven.


Dutchhelmets heeft in 2015 14 Nederlandse helmen uit de voormalige collectie van Dhr. Henk L. Visser kunnen verwerven. De helmen zijn ondergebracht in de Dutchhelmets collectie en worden zo, als geheel, netjes bewaard voor toekomstige generaties.


Hieronder ziet u een deel van de helmen die in de Dutchhelmets collectie bevinden.