page contents
M15
De Nederlandse stalen helm 1916-1992


Casque Adrian (m15)De Casque Adrian (m15) was ingevoerd bij de Nederlandse Krijgsmacht in februari 1916. 

Typisch voor de Nederlandse Adrian is het ontbreken van de sleuven voorop. Normalieter zijn deze aanwezig om een embleem te kunnen bevestigen wat niet gebeurde bij de Nederlandse helmen.


Ondanks dat de helm na beproeving niet goed werd bevonden, werd er toch besloten om 10.000 stuks aan te kopen doordat de eigen Nederlandse productie van helmen niet op gang kwam. Tijdens het testen van de Casque Adrian bleek dat bij schietproeven de helm op 6 pas afstand op sommige plekken werd doorboord door revolver kogels. Met name de kam en aangezette rand waren erg kwetsbaar. Ook deukte de Casque Adrian erg veel in tijdens slagproeven met de klewang. Hierdoor is de Adrian helm niet lang bij de Krijgsmacht in gebruik geweest. Uiteindelijk zijn de helmen naar andere overheids instanties gegaan, zoals Politie, Burgerwachten e.d.


Dutchhelmets gebruikt cookies van derde partijen om bij te houden hoe u onze website gebruikt. Dit helpt om beter te begrijpen hoe bezoekers onze site kunnen vinden en gebruiken en stelt Dutchhelmets in staat om de site te verbeteren en om betere campagnes op te zetten. Dutchhelmets uses third party cookies to track how you use the website. This helps us better understand how visitors can find and use our site and allows us to run better campaigns.

Accept