page contents
Dutchhelmets.nl
Commerciële aanmaak / Reproductie


Commerciële aanmaak en reproductie


Onder commercieel aanmaak wordt bedoeld emblemen die zijn gemaakt welke nooit zijn gedragen of in opdracht van defensie zijn geproduceerd. Het zijn vaak emblemen bedacht om verkocht te worden als herinneringsemblemen e.d., of gewoon omdat iemand ze mooi vindt. Deze emblemen worden ook wel fantasie-emblemen  genoemd. Officiele proefmodellen, afgekeurde emblemen en emblemen gemaakt/ontworpen door eenheden zelf vallen niet onder commercieel aanmaak.


Onder reproductie (repro) wordt bedoeld emblemen die zijn nagemaakt op voorbeeld van originele exemplaren. Een repro is niet per definitie een 'nep' of 'vals' embleem. Veteranen en militairen die gerechtigd zijn om bepaalde emblemen te dragen, zijn vrij om te bepalen waar hij/zij zijn (vervangende) embleem aanschaft.

Zo gebeurde (en gebeurt nog steeds) dat niet door de dienst verstrekte emblemen, gedragen werden (en worden) door veteranen en actief dienende militairen.


Jammer genoeg worden ook reproducties soms bewust dusdanig goed gemaakt waardoor deze bijna niet van de originelen te onderscheinden zijn. Op zich geen probleem mits verantwoord ermee wordt omgegaan. Het wordt pas vervelend wanneer deze moedwillig als origineel worden aangeboden.


Commerciële aanmaak en reproductie emblemen zijn een verzamelrichting op zich en verzamelwaardig. Dutchhelmets.nl heeft een aantal in de collectie om als voorbeeld te dienen, maar vooral om ervan te leren.



Indisch Instructie Bataljon


Recentelijk zijn vele reproductie Indische Instructie Bataljon emblemen op de markt terecht gekomen die, al dan niet bewust, voor flinke bedragen worden verhandeld. Opvallend is dat deze reproducties van goede kwaliteit zijn en in sommige gevallen zelfs worden verouderd.


Dutchhelmets heeft enkele reproductie's kunnen bemachtigen om zo het verschil tussen origineel en reproductie te duiden. Hieronder kunt u enkele reproducties zien die bij Dutchhelmets bekend zijn. Let op, er kunnen andere variaties in omloop zijn. Mocht u weet hebben van andere reproductie variaties, neem gerust contact op met dutchhelmets.nl via het contactformulier.


Hieronder kunt u enkele reproducties bekijken en vergelijken met originele exemplaren.


Indisch Instructie Bataljon embleem


Ziet u het verschil tussen origineel en reproductie?



De hierboven getoonde reproductie baretembleem is dunner dan originele exemplaren en voelt 'slap' aan. Wat heel herkenbaar is, is dat de boomstronk van de palmboom uit het lood is, wat goed te zien is aan de onder- en bovenzijde van de banderol. De boomstronk is boven de banderol +/- 1mm naar rechts versprongen ten opzichte van de boomstronk onder de banderol. Ook is de boomstronk van de palmboom grover gedetailleerd dan originele exemplaren.

De buiglippen zijn te netjes op het embleem gesoldeerd. Dit exemplaar heeft buiglippen die horizontaal afbuigen. Er zijn ook reproductie exemplaren met buiglippen die vertikaal afbuigen.



Reproductie Indische Instructie Bataljon schouderemblemen zijn dunner dan de originele exemplaren en hebben veel minder reliëf. Dit is aan de voorzijde lastiger te bepalen, aangezien het gemis aan details verklaard kan worden door slijtage van gebruik of poetsen. Aan de achterzijde zijn reproducties erg makkelijk te herkennen door het gebrek aan details. Het gemis aan details is ook niet te verklaren, aangezien de achterzijde van emblemen niet werden gepoetst


Vooralsnog heeft Dutchhelmets alleen reproductie schouderemblemen kunnen vinden met gesoldeerde oogjes. Heeft u andere varianten van reproducties in bezit, of weet u ervan, neem gerust contact op middels het contactformulier. Dutchhelmets is erg geinteresseerd in alle informatie aangaande reproductie emblemen.



Parawings


In de jaren '70 en '80 werden een groot aantal wings op 'Indische' voorbeeld vervaardigd. Deze zijn bekend als de zogenaamde ‘van Gelder reproducties'.

De 'van Gelder' parawings zijn van goede kwaliteit borduurwerk en komen zowel voor op zwart ondergrond alsook op een (te lichte) bruine ondergrond. Ze zijn makkelijk te herkennen aan de zwarte papier (met een paarse gloed) die aan de achterzijde is geplakt. Deze worden ook weleens verwijderd om herkenning te bemoeilijken. 'van Gelder' emblemen zijn erg stijf in vergelijk met originelen en lichten de witte delen op onder een UV lamp.



Mouwemblemen, commerciële aanmaak



Schoudertitels