page contents
Dutchhelmets.nl
Dhr. B.J. Tjassens Keizer

De helm van Dhr. B.J. Tjassens Keizer


De voormalige drager van deze helm was Bernard Johan Tjassens Keizer, roepnaam Tek.

Geboren in Madjalenka, West-Java in 1916 en overleden in Zuid-Scharwoude, Nederland in 1998.


Voor het uitbreken van de oorlog op 10 mei 1940 was Tek gelegerd in een oude school in Alkmaar om zo het vliegveld in Bergen te beschermen tegen vijandelijke aanvallen. Na de Nederlandse capitulatie is Tek ondergedoken in Groningen, om zo aan zijn transport naar Duitsland te ontkomen.

Na een tijd wist Tek dienst te nemen bij de politie en werd hij geplaatst in Steenwijk waar hij heeft gezeten tot de bevrijding.


Na de bevrijding werd Tek de functie van politiechef aangeboden die hij weigerde. Hij had een Indische achtergrond en wilde liever als vrijwilliger terug naar Nederlands-Indië om mee te helpen bij de wederopbouw. Na goedkeuring van zijn vrouw deed hij dit ook en werd verscheept naar Engeland voor zijn opleiding. Na zijn opleiding werd hij geplaatst bij een N.I.C.A. (Netherlands-Indies Civil Administration) eenheid in de rang van Sergeant.


In 1945 vertrok hij richting Indië aan boord van de Johan van Oldenbarneveldt, het eerste Nederlandse troepentransport naar Indië.

In Singapore werd het schip tegengehouden door de Engelsen. Het was te gevaarlijk om verder te varen, vanwege de aanwezige mijnen dreiging die door de Engelsen zelf waren geplaatst.


De druk vanuit Den Haag lag hoog om zo spoedig mogelijk naar Indië te gaan. Tek en twee officieren werden daarom vanuit Singapore overgebracht naar Surabaya en zij waren zo een van de eerste Nederlanders uit bevrijd Nederland die voet zetten op Indische bodem.


Tek werd kampcommandant van een voormalige Japanse interneringskamp, kreeg hierdoor het commando over de aanwezige Japanse troepen en de taak om de aanwezige Europeanen in het kamp te beschermen tegen agressie van bepaalde Indische groeperingen.


Na zijn afzwaaien heeft hij nog gewerkt bij een Engelse firma in Borneo als manager van een plantage.


m27, VB-1931