page contents
Dutchhelmets.nl
M95

De composiet Gevechtshelm (m95)Na een lange beproeving- en aanbestedingstraject, wordt een ballistische gevechtshelm medio 1996 ingevoerd als de nieuwe standaard helm voor de Nederlandse Krijgsmacht. Deze nieuwe helm verving de m53 Troepenhelm en word binnen defensie als Gevechtshelm, composiet aangeduid. Binnen de Dutchhelmets collectie wordt deze helm ook wel m95 genoemd.


De m95 is een kopie van de Duitse B826 van Schuberth en door INDUYCO (Spanje) onder licencie geproduceerd. De m95 werd ingevoerd in 4 maten, Small (S), Medium (M), Large (L) en Extra Large (XL) en in het bronsgroen geleverd.


De 3-punts kinriem was aan de rechterzijde van de kinstuk voorzien van een veiligheidssluiting zoals deze op de kinriem van de m53 Troepenhelm was aangebracht. Hierdoor werd de kans op verstikking verkleind. Er werd ook para variant van deze veiligheidssluiting ingevoerd waarbij de veiligheidssluiting vergrendel gezet kon worden. Hierdoor werd de kans op verlies van de helm tijdens het parachute springen verkleind. Deze para variant werd alleen ingevoerd bij het Korps Mariniers en de para compagnieen van de Luchtmobiele Brigade.